Mobbing i skolan.


Jag undrar om jag ska skaffa barn när man ser vad som händer där ute. Minns min barndom med blandade känslor. Kommer ihåg när jag kom till skolan, jag kunde inge svenska men pratade perfekt engelska. Mina klasskamrater var inte snälla alla gånger och jag var väldigt känslig som barn. Ibland så sprang jag hem helt enkelt. Men på den tiden så hörde jag aldrig ord som “svartskalle eller neger”. Utan mina klasskamrater kallade mig Zigenare.. Förstod inte då vad det betydde men jag blev lika ledsen för det, sen fick man inte vara med på lekarna och då blev man ännu mer ledsen. Det var en tjej som var ledaren och att jag var frökens favorit gjorde inte saken bättre antar jag. En dag så hade min lärare fått nog av att jag och Carina bråkade, detta var i andra klass och jag hade lärt mig flytande svenska vid det här laget. Att vara enda svarta tjejen i området hjälpte inte en att smälta in direkt. Hursomhelst så kastades jag och Carina ut från klassrummet med lärarinnans direktiv om att vi inte fick komma in förrän vi var sams. För första gången stod jag ensam med henne, hon stirrade blint på mig. Jag minns detta tydligt, jag var fortfarande längst i klassen på den tiden. Efter några minuter där ensamma så säger hon, ska du börja grina nu eller. Jag satte händer i sidan och sen stirrade henne i ögonen, orden som kom ur min mun var: tigger du stryk eller? Från den dagen blev vi bästa vänner, jag gick från att vara utstött till att hänga med de “häftiga” barnen i klassen. Nu var man självklar i allting. Men jag har aldrig gillat det där med grupperingar utan har försökt hänga med alla i klassen även de som inte alltid anses vara snyggast och smartast. Min syster hade det klart mycket tuffare, hon blev mobbad under hela sin grundskola och mådde jätte dåligt, tyvärr så fick jag veta detta först för några år sen, hon är äldre än mig så jag vet inte om jag hade kunnat göra något vid den tiden men jag hade kanske kunnat ge stöd.

Det är nog det som är så läskigt med mobbing. Ännu värre att det även sker i vuxen ålder. Jag menar om man mobbas under skoltiden så tänker man att man ska slippa det när man blir äldre, sen kommer man till en arbetsplats med idioter. Min syster har barn som går i dagis idag och redan nu så utsätts hennes son för mobbing försök. Skillnaden är att hon har uppfostrad sina barn med bra grundvärderingar så redan vid 4 års ålder vet de att man inte säger att folk är dumma, fula, tjocka och allt annat man kan komma på så de berättar för mamma om vad som händer. Frågan är vad man gör sen, hur blir en 4 åring en mobbare? Vi skyller gärna på tv och media att det är de som formar vår syn på tillvaron och räcker inte det skyller vi på att skolorna och politikerna inte gör sitt. Men när ska de som föder barnen ta sitt ANSVAR. Ett barn präglas först och främst av sina föräldrar. Föräldrarna säger aldrig att jag har inte tagit mig tiden och lyssnat för man kommer hem från jobbet trött barnen får mat, tittar på bolibompa och sen ska de sova. Hinner man sitta ner och prata med varandra på riktigt alla gånger. Räcker tiden till? För om man inte uppfostrar barnen hemma så lämnar man dem till skolan, tv, media mm och då kan det gå riktigt illa. Min mamma hade två jobb, ett på dagen och ett på natten, det konstiga är att jag inte minns att mamma jobbade jämt. Men den tiden hon var hemma, hur trött hon än var så la hon den på att tala om för oss hur man beter sig, vad som är ok eller inte. Men även jag berättade inte för min mamma att barnen var elaka mot mig i skolan.

Hur löser man detta med mobbing. Med tanke på att mobilen har fört med sig mobbingen hem så är det dags för föräldrarna att återta ansvaret. Föräldrar med barn måste ta på sig ansvaret för sina barns handlingar på samma sätt som de föräldrar med barn som mobbas drabbas. Jag kan inte tänka mig hur det är att sitta hemma med ett barn med blåmärken efter skolan. Min lösning skulle vara att man göra läger, mobbing grundar sig i okunnskap och rädsla för det okända. På dessa läger tvingar man dessa barn med föräldrar att umgås. Göra saker ihop. Flyttar man på barn oavsett vilken sida av mobbingen de befinner sig på så har de knappt lärt sig att de har gjort fel utan man flyttar problemet. I slutändan så handlar det om barn som inte vet bättre.

Vad är din lösning på mobbing?

1 thought on “Mobbing i skolan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s