Min blivande svärmor


I måndags åkte jag och min älskling till hans mor för att fira påsk. Vi satt och pratade lite allmänt och som vanligt så var det stelt och något tillgjort… Detta är något som börjar bli ett stort problem då jag helst vill att det ska vara som hos hans far, glatt och trevligt. Där man skojar och har kul. Men men det är för mycket begärt.

Hursomhelst så sitter vi o pratar och det kommer fram att de har köpt en ny lägenhet nära Gärdet. Fint tänker jag men hur kommer det sig att ni ska flytta? Det är ungefär nu chocken kommer.

Lite bakgrund: Hans familj bor i Kista, i radhus området för att vara mer exakt. De har bott där i lite över 35 år och området har ändrats en del sen dess(som resten av landet) . Men för något år sen fick de en ny granne. En grekisk familj som är jätte trevlig (men de pratar inte svenska så hur ska man då ha något gemensamt med dem, mordens ord). Dessutom så har de en motorcross på tomten, de har byggt upp en stor grill (emot föreningens stadgar något om ingen granne heller behagat tala om) samt ställt ut en släpkärra (som numer är borttagen) på sin lilla tomt så förstör utseendet av området. Det drar ner värdet helt enkelt. De har en son på 20 år som talar flytande svenska.

Sen har det kommit en till invandrar familj lite längre bort och ja de är lite annorlunda och har andra traditioner som helt enkelt inte passar min sambos mor så de vill inte bo kvar. Jag blev ställd av detta och undrade exakt hur dessa två familjer kan göra deras liv så odrägliga vad har de gjort mot dem direkt. Ingenting men ska de bo i Sverige så får de ta och lära sig språket samt vad som gäller annars passar det helt enkelt inte. Dessutom så börjar området förfalla, nuförtiden så fixar inte kommunen saker och ting längre, en gatulykta har varit sönder i över 2 månader, de har klippt häckar mm utan att informera oss. Så var det inte förr men de skiter i området helt enkelt. På hela längan bor 10 svenska familjer och två invandrar familjer varav den ena har bott där flera år och pratar flytande svenska.

Ni förstår min reaktion. Hon såg på både min  och sambons ansikts utryck, hans mor är trots allt lärare. Hon ska forma framtiden och är så trångsynt. Nu tror jag inte att hon är rasist men hon tillhör den skaran som ska försöka vara politisk korrekt samtidigt som hon är livrädd för förändring. Hon förstod att kommentaren tog illa och försökte förklara sig genom att göra allting så mycket sämre. Hon har inget emot invandrare, hon har umgåts med folk från afrika. Jag lägger även till att de har ett hus i Spanien som de har åkt till på somrarna utom de senaste åren för nu har det flyttat dit för många spanjorer…  Hallåååå om ni inte gillar spanjorer varför köpa hus i Spanien?

Jag hade svårt för att ta till mig hans mamma och det har inte blivit bättre nu. För min sambos skull så försöker jag se bortom detta men samtidigt så har hon planterat tvivlets frö i mig. Trots ursäkter mm så kommer det dröja länge innan jag kommer tillbaks på middag. Vi har alla fördomar på ett eller annat sätt. Men jag sa till henne, hur länge jag än bor i detta land och hur perfekt jag än talar så kommer jag alltid att ses som en invandrare först och främst. Tänk om det hade varit jag som hade flyttat till ett område och mina grannar gav mig den attityden. Skrattar mig i ansiktet och talar bakom min rygg. Vad är man för människa. Sen sa jag även, hur ska nya invandrare lära sig svensk sed om ingen säger något, er lösning är att  klaga i tystnad för att sedan flytta. Då fortsätter de att göra fel. Tragiskt.

När man är i ett förhållande så har man mycket som man måste jobba igenom dagligen, är man dessutom i ett förhållande med blandad härkomst så blir det lite till. Man behöver stöd från familjen för omgivningen är inte alltid så trevlig. Jag kommer inte låta mina barn möte trångsynthet inom familjen. De ska känna sig älskade och ha trygghet.

Tänkte först bara skita i detta men märker att jag är nog mer upprörd än vad jag trodde då jag fortfarande grubblar på vad hon tycker egentligen.

Tack för att du orkade läsa så här långt. 

7 thoughts on “Min blivande svärmor

  1. Det är som vanligt. “Jag har inga fördomar”, ända tills de ska prövas i verkligheten, då är det en annan femma. Vi är alla människor, vi får försöka kommunicera. Att man sedan inte älskar alla behöver inte betyda att man inte kan visa respekt.

  2. det där måste vara jobbigt för dig! vilken otroligt tragisk människa din svärmor verkar vara. det var intressant det där du tog upp om spanien. jag har bott i spanien i flera år och sett många svenska människor som har lägenheter där nere och som tom bor där året om. jag kan tänka mig att ungefär 10% av alla spaniensvenskar pratar spanska. nu räknas inte att kunna beställa en öl på en bar utan verkligen kunna prata med spanjorerna. det blir en sådan idiotisk dubbelmoral. de klagar över invandrarna i sverige som inte kan anpassa sig och som inte talar språket. sen åker de ner till spanien för att umgås med andra svenskar, bara prata svenska och äta svenska köttbullar som de köper på ikea. de är ju precis lika dåliga själva så vad ger dem rätt att klaga på andra? bra inlägg!

  3. Jobbit läge där..Jag har min mamma i kista. (själv har jag bott i Umeå i nått år men flyttar tillbaka i höst) I helgen flytta en av mina närmaste kompisar från kista till sollentuna..Dom har bott där i över 20 år men har tydligen fått nog nu. Rinkeby och kista ska ju byggas ihop och kista som haft ett någorlunda bra rykte hittills kommer att sjunka..Men du, bry dig inte om henne. Hon vet att hon sa nåt som var fel och ångrar det säkert. Plus att hon säkert tycker om dig jätte mycket och det är ju det viktigaste!!Ha en super bra dag nu! 😀 kram/ jess

  4. Det blir en jobbig situation. Det viktigaste för mig är min sambos lycka och jag vill inte att han hamnar i mitten av en konflikt som är onödig. Om 5 månader är vi man och hustru. Min familj och hans fars sida har alla erbjudit sig att hjälpa oss medans hans mors sida beter sig som att det regnar.

  5. Wow, det låter riktigt tufft det där! 😦 Jag är själv afrikanska men har inte ännu stött på det problemet men å andra sidan har jag bara haft En pojkvän så man vet ju aldrig. Stå på dig, tycker att det e jättebra att du får stöd från hans fars sida.. tycker oftast att papporna är dom som mer tar emot en med öppna armar =)

  6. Den nya famlijen är ofta lite små komplicerad att få grepp om ibland. Och visst är det kämpigt och jobbigt när personer uttrycker sig på det viset.. Hoppas det blir bättre med tiden

  7. Jaaa, svärmor är ett kapitel för sig….. Trångsynta människor finns det överallt tyvärr. Hoppas din blivande svärmor bli mer tolerant. Önskar dig och din blivande man all välgång! Ha det så gott!MVH

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s