Ska man se ut hur som helst på jobbet??


STOPPAD FÖR SIN HÅRFÄRG…. Så lyder rubriken på aftonbladet idag om Markus som färgade håret rött och blev hemskickad.

Då är frågan när det är 2007 och allt ska man inte kunna se ut  som man vill? Helt ärligt så tycker inte jag det. Ett företag jobbar oftast på en viss markand och de har en viss profil, under arbetstid så ska man anpassa sig efter denna profil och är det så att ens jobb får dig att vistas i vissa områden där det är en strikt värld så kan man inte komma till jobbet med piercing överallt och håret i regnbågens alla färger. Det är den hårda verkligheten. Sen kan man springa till tidningar för att de ska visa sympati men om killen har blivit hemskicka innan så borde han väl läsa på eller i varje fall kolla med chefen om det ok att han kommer till jobbet med knallrött hår. På mitt jobb så är det jeans förbud utom på fredagar. Det är en policy vi har och det är den miljön vi befinner oss i.

Din arbetsgivare betalar dig en lön för att respresentera dennes företag och är policyn välvårdad så är det kanske viktigt att förstå vad innebörden är just för detta företag. Jag tror att Markus visste om detta men att han chansade om hoppades på att det skulle gå igenom. Nu ska han prata med en psykolog för att han måste färga om sitt hår. KOM IGEN NU.

 

23 thoughts on “Ska man se ut hur som helst på jobbet??

 1. Håller med dig fullt ut… fast jag tycker ju att om man har något religiöst skäl som tex slöja så ska det vara godkänt, för man kan ju faktiskt följa policyn ändå…

  1. I dagsläget så vet jag inte riktigt vart jag står med det där med slöjan ännu så jag kommer inte kommentera detta. Är själv född muslim men vi har inte slöja som ett måste i vår tro.

 2. Jag tycker att det där är nästan lika illa som att bli ratad för ras eller hudfärg! Jag skulle ha blivit minst lika förbannad och kränkt för en sådan där behandling som jag antar att du skulle bli om de nekade dig att jobba för att du är mörkhyad, så länge man håller dresscoden och är välvårdad i övrigt skall väl inte frisyr och hårfärg spela någon roll om det inte är värre än sådär? Jag har svartfärgad hästsvans, vilket inte heller är politiskt korrekt i allas ögon, men om någon skulle säga åt mig att klippa mig skulle jag be vederbörande att fara och flyga och säga upp mig själv! Ok om han haft en knallgrön mohawk och 200 piercingar, men den där frisyren ser ju bara modern och välskött ut…/MHz

  1. Personligen så tycker inte jag att man kan jämföra detta med rastillhörighet då detta är ett aktivt val personen ifråga har gjort medans ras är något man inte väljer utan man föds så. Sen en knallgrön mohawk är ju ett val som jag tror i detta val är kanska så arbetsgivaren har värderat detta. Personligen tycker jag också att hans frisyr är trendig och snygg men jag kan helt ärligt säga att om jag gjorde det samma på min arbetsplats så skulle det sannerligen inte vara uppskattat.

 3. Nä, jag jämför det inte fullt ut med rasism, men känslan för honom är nog den samma, även om det är självvalt, så är det ett val som han gjort för att visa på en livsstil och det är minst lika illa att tvinga någon att ändra sin livsstil för att få behålla jobbet, som att kränka någon med icke-svensk bakgrund, det är ju också en “livsstil” eller hur jag skall uttrycka mig, det speglar den personens liv och vem personen är. Samma sak skulle det vara om en feminin homosexuell man eller en manhaftig lesbisk tjej inte skulle få vara sig själva på jobbet, det är ju den de är och homosexualitet, speciellt den stereotypa sticker nog mer i ögonen på den äldre generationen än en frisyr…/MHz

  1. Sant att man ska få vara den man är, men samtidigt så är det så på en arbetsplats så handlar det om vad företaget står for och deras värderingar och principer. De har ett varumärke och man går omkring med deras namn på sina kläder och då vill de förknippas med ett visst sätt. Så under arbetstid handlar det inte längre om att jag ska speglas med min livstil utan jag ska representera min arbetsgivare och företagets stil.Nu har jag säkert blivit hjärntvättad efter flera som branmaker men detta är ju grejjen. Samma sak som när budbilar är på vägarna och chauffören kör vårdslöst så är det företaget och varumärket som tar skada. Lägg märke till att i hela artikeln så står det inget negativt eller nedlåtande om honom som person utan hans chef så det utseende följer inte företaget riktlinje och under arbetstid så är det det som gäller.

 4. Jamen utseendet kan han ju inte ändra tillbaka till sin egen stil då han går hem! Piercingar går att ta ur under dagen och kläder kan bytas, men inte frisyr och hårfärg! Skall han då tvingas att byta sin personliga stil även utanför jobbet då? Jag klippte av mig håret för några år sedan, på eget initiativ skall tilläggas – det var så slitet – och jag vantrivdes med min spegelbild, det var inte jag! Jag har min stil, den är omodern om än relativt neutral, långt svart hår, slitna jeans, boots, typisk rockerstil, men det är jag och jag tillåter ingen att kränka mig genom att tvinga mig till förändring. Jag skulle aldrig heller låta mig styras på det viset av ett arbete, på det viset är nog jag och den där killen rätt olika, ett arbete för mig är just ett arbete, något jag går till för att tjäna pengar, så det spelar inte så stor roll om jag tvingas söka ett nytt jobb, även om det svider i plånboken./MHz

  1. Där håller jag med till fullo. Nu har jag ingen speciell stil så för mig spelar det ingen roll. Däremot så tycker jag där att om man har en egen stil som står en så nära och är en så stor del av ens personlighet så ska man väl göra sitt yttersta för att ta anställning där denna stil kan bevaras och där man inte behöver anpassa sig. Jag tänker alltid så här, vi är mer på jobbet än vi är med våra nära och kära och då är det var och ens ansvar att se till att vi spenderar denna tid väl och inte ruttnar bort på ett arbete bara för att det är en inkomstkälla. Markus kommer inte bli av med sitt jobb och jag tror att han vill göra detta större än vad det är. Dettutom nappar AB på allt.

 5. Ja det är sant! Se bara vilken återspegling det fått här! ;)Och han får väl helt enkelt börja tänka som jag om han vill hålla fast vid sin stil! Antingen väljer man att göra avkall på sig själv och behålla jobbet, eller så håller han fast vid sin solthet och stil och söker sig någon annanstans! Jag tror aldrig att ett jobb skulle kunna bli så viktigt för mig, jag bryr mig inte om vad jag jobbar med, bara jag har pengar till mat och hyra…/MHz

  1. Nu har aftonbladet lagt in fler bilder på hans frisyr och den är inte lika mild som den första bolden de visade då det såg ut som bara några slingor… Oh my god.

 6. Men still, ens stil representerar vem man är. Denna rubrik hade lika gärna kunnat handla om en slöja eller liknande.Man kan tro att en hårfärg inte är så viktig (på samma sätt resonerar vissa om slöja btw), men det är en del av ens personlighet non the less. Och ska vi leva i ett jämställd samhälle så ska vi banne mig få ha rött hår om vi vill!

  1. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så vet jag i dagsläget inte riktigt vart jag står när det kommer till Slöjan så där har jag inga kommentarer. Däremot så hade jag fått påbackning om jag hade kommit med den frisyren till mitt jobb och jag hade förstått min arbetsgivare. Det är min ståndpunkt.

 7. Hehe, ja det var väl lite i överkant, men jag skulle ändå inte kunna jobba med vetskapen att mitt utseende spelar större roll än min arbetsinsats och min personlighet! Det är utifrån dessa premisser jag vill bli bedömd, inte efter vilken frisyr eller hårfärg jag har!/MHz

 8. hmmm…jag tycker att man självklart ska följa företagets regler, då man är anställd ch jobbar under deras policy. Men vad som jag stör mig på är vem som avgör vad som anses “välvårdad”. Jag tycker hans hår ser riktigt fräscht ut, det är väl färgerna som är för mycket. Förr kanske man tyckte att slitna jeans inte såg välvårdade ut, idag kan de kosta flera 1000 lappar och vara “mode”.Vissa kanske t o m tycker att flätat hår eller rasta är väldigt ovårdat, då man kan ha dem i flera månader och de kan se rufsigt och tovigt ut.Vad hade du tyckt om man hade sagt åt dig att ändra frisyr?

  1. Om min chef inte tyckte att min frisyr var lämplig så skulle jag byta den. Jag kan säga att vi har strikta regler då det är ett amerikanskt bolag och jag skulle inte kunna komma med microfonfrilla heller till jobbet. Jag kan se ut som jag vill på min fritid men när jag är på jobbet så är jag på jobbet. Min identitet lider inte av att följa en policy, jag har en bra lön och representerar mitt bolag. Min kusin fick jobb häromdagen inom kontor och admin, hon fick klara instruktioner. Välvårdat yttre, svart kavaj, ingen uringad tröja och inga lågskurna byxor så trosorna syns. Inget mer med det.

  1. Det handlar inte om tycke. Stor skillnad om vad folk har för smak och vad företaget har för profil. Det alla blandar ihop är dom olika sakerna. Personligen så tycker jag att hans frisyr är råhäftig men han hade inte fått jobb på det företaget jag jobbar på heller. Det är den hårda verkligeheten.

 9. Men sitter verkligen det personliga uttrycket så starkt i håret att man måste till psykolog om man inte får ha rött hår på jobbet?Då anser jag att man har allvarliga problem med sin identitet.På mitt förra jobb fick vi inte ha jeans, för vår gamle chef tyckte det såg slarvigt ut. Och då träffade jag inga kunder eller så där jag representerade företaget.Det är att gilla läget, helt enkelt.Det är ju inte plastikoperationer vi talar om.

  1. Eller hur, och sen säger folk att det är väl insidan som räknas. Ja men om man använder utsidan för att markera en ståndpunkt då får man vara beredd på att bedömmad därefter också.

  1. Ja men utan skandaler säljer man inga löpsedlar. Jag tror att detta var inte första incidenten och att det var liksom det som fick bägaren att rinna över. Men vi kommer aldrig få veta vad som verkligen var grunden till allting.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s