Konsten att bli en bättre medmänniska


Det är grymt lätt att vara egoist men det är ännu lättare att vara en bättre medmänniska. Jag stör mig på människor som bara tänker på sig själva när det krävs så lite av dom att underlätta livet för alla runt omkring. Så här kommer min lista på vad som jag anser att fler borde tänka på:

1. Ser du en gammal människa kliva på bussen/tåget så erbjud din plats. Tänk på att denna person har ont och orkar klart mycket mindre än du. Samma sak om du ser en gravid kvinna. Jag förstår inte hur man med rent samvete kan sitta kvar.

2. Det tar lika lång tid för en kille att kissa som för en tjej men ändå är det alltid kö till damtoaletten. Helt ärligt vem vill tillbringa så lång tid på en toalett. Du går in, kissar, torkar och går ur. Sminkning och telefon snack kan du faktiskt sköta utanför.

3. Ibland får man med sig defekta produkter hem och då det tar av din dyrbara tid att gå tillbaka till butiken och byta. Men vet du, kassörskan har inte tillverkat produkten så att stå och vara otrevlig mot någon som försöker göra sitt jobb gör inte din eller hennes dag bättre. Man kommer lättare fram till en lösning om man ler och är trevlig. PROVA DET.

4. Din väska behöver inte en egen sittplats på bussen, särskillt när det är fullt.

5. Ser du någon kämpa med en tung väska och du vet med dig att du orkar, varför inte erbjuda lite hjälp. Man mår så himla bra när man hjälper andra.

6. Är det någon i din bekanskapskrets som ska fira julen ensam, öppna ditt hem och ge dom en plats. Vi är ett flockdjur och varför inte dela med oss av gästfriheten. Stora helger är extra jobbiga för dom ensamma så varför inte dela med oss av vår gemenskap.

8. Efter ett toalett besök fäll ner hela sitsen. Vem vill glo ner i toaletten och för allt i världen ANVÄND borsten. Oavsett var du är. Finns inget vidrigare än att både mötas av någons odör och rester när man går in.

9. Gör det till en vana att bjuda dina vänner ibland, på en fika, middag eller vad det kan vara din plånbok har råd med. Kanske en spontant pigelin. Du kommer att bli glatt överraskad. Man ska aldrig snåla med pengar.

10.Om du åker hiss med en främling få ögonkontakt och ge dom ett leende och kanske ett glatt hej. Då känns det mindre konstigt att stå på en sån liten yta med en främling. Finns inget värre än att stå två personer helt tysta i en hiss och vad kostar ett leende.

11. Den största grejjen, SE din omgivning, le även mot någon som kanske faller in i dina fördomar. Se människor i ögonen. Många går genom livet och känner sig osynliga då kan ögonkontakt med en främling göra hela skillnaden. Särskillt för dom som inte faller inom allmänhetens normer för hur man får se ut.

12. Sista och viktigaste punkten som jag har märkt missas ofta i denna värld. Dina nära och kära finns inte för evigt. Ge dom av din tid även om det rör sig om 5 minuters telefonsamtal så ring. Hälsa på dina gamla även om de är gnälliga och pratar om samma saker jämt, ge present till din vän som just fått barn och gör det till din plikt att hälsa på inom första månaden och välkomna knytet, ring mamma och pappa för de gjorde sitt bästa även om det inte var bra nog enligt dina mått. Dela med dig av din kärlek och var ödmjuk du får det tillbaka tusen gånger om.

Ingen är perfekt men nog kan vi vara snällare mot varandra.

6 thoughts on “Konsten att bli en bättre medmänniska

  1. det var en bra lista =)jag brukar också fundera på detta me toalettköer… själv är jag väldigt snabb på toa enligt mina vänner men en del tar ju hur mycket tid som helst på sig!

  2. Afrikanskan for president!! du har min röst. Tänk om basen/andemeningen för vårt samhälle hämtades ur just sådana enkla men ack så viktiga tankegångar. “What a wonderful world”

  3. Nä som svar hos mig ska man nog akta sig problemet är ju att man inte vet vem som har HIV det syns inte utanpå och det jag ville säga med inlägget hos mig är att kondom faktiskt skyddar……mot allt!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s