Skulle du sätta dig i en bil med en främling?


Jag måste förstå hur folk tänker. Såg en bloggare häromdagen som undrade om någon skulle köra mellan Malmö och Stockholm och ville ha resesällskap. Visst samåkning är bra men vad tänker du när en bil stannar upp och du kliver in och sedan åker 6-7 timmar med en fullkomlig främling? Jag skulle aldrig sätta mig i den situationen, har sett liftaren för många gånger.

Däremot har jag övervägt att erbjuda ungdomar skjuts när det har varit dåligt väder och de står vid busshållplatsen och fryser men då gör de misstaget och står med en cigg och då är det kört liksom.

För länge länge sen så liftade jag med en väninna, en bil stannade och hon och jag hoppade in, det var två utländska killar från Stockholm och vi var i lilla Västerås nyss fyllda 18 och skulle på krogen för första gången lätt berusade. Allt var frid och fröjd fram tills min väninna börja säga fan vad det stinker svett i bilen har ni inte duschat. Hon uber blond svenska och jag inte lika blond och ej heller lika svensk. Det blev livliga diskussioner och ju livligare desto snabbare gick bilen. Vi fick kliva av till slut och jag lovade mig själv att aldrig utsätta mig för en sådan situation igen.

Andra incidenten då var vi 4 st som skulle dela en svart taxi hem, även denna gång i Västerås… Händer mycket i den lilla staden. Vi hoppar in, snåla som vi är och märker sedan att killen som kör, är grymt påverkad. Han körde så fort så att vi alla hoppade av vid första stoppen med hjärtat i hals gropen.

All detta leder till min misstro till att åka med främlingar, som om inte det var nog så har jag även sett filmen liftaren ett par gånger. Det räcker för att vem som helst inte ska vilja sitta med en främling i bilen.

Dom flesta människorna är normala ändå men allt för många är fartgalningar och att sitta i någons bil som du inte känner och som dessutom kör för fort. Hur hanterar man den situationen, man vill inte bli avsläppt mitt på motorvägen. Kan man verkligen känna sig trygg med en fullkomlig främling som förarare av en bil man aldrig suttit och ni som har samåkt mer främlingar känner inte minsta olustkänslan?

5 thoughts on “Skulle du sätta dig i en bil med en främling?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s