Varför kallas det för hedersmord? Kan någon svara


Jag kan inte släppa detta ämne för jag kokar bara jag tänker på det.

Jag menar det är inget annat än barnmord, kvinnomord eller annat vidrigt. Mord som mord och att sätta ordet heder i samma mening är ju ett hån. Blir så förbannad.

23 thoughts on “Varför kallas det för hedersmord? Kan någon svara

 1. Jag håller med dig. Det är mord, helt enkelt. Men jag tror att det kallas “hedersmord” för att motivet till mordet skall vara att bevara familjens heder.Vansinne… Man blir ledsen över att världen inte kommit längre år 2008… :/

 2. Jag tror att det är så här:I vissa kulturer ser man inte på människan som individ. Individen är bara en del av sin släkt/klan/familj. I spetsen för denna står ett överhuvud som närmast anses som att han är släkten/klanen/familjen ensam – de andra är bara utväxter eller ting. Kvinnor och barn jämställs med boskap.Skändar man då en kvinna, eller om hon kliver ur ledet på något vis, så är det överhuvudets heder som skadats. Och för att få tillbaka den måste han göra sig av med den “fördärvade” boskapen…Dessa tankar finns kvar även när man inte längre lever i klangemenskap. En kvinna som inte inordnar sig i traditionen har skämt ut familjen. Familjen måste döda flickan för att visa släkt och vänner att det bara är hon som är dålig – inte dom. Deras heder måste räddas – den är viktigare än flickan.Främmande för oss… men vårt gamla feodalsamhälle hade också hederskultur om dock i lite annan tappning. Maffian är också en slags hederskultur…

  1. men 2008 är det inte dags att samhället kräver ändring. Visst vi kan titta bort men vi är inte skyddade. Vill det sig riktigt illa så kan ju paret dödas och då kan det vara våra barn för att de blev förälskade i fel person.

 3. Tycker likadant som du! Det finns ingen heder i ett mord. Det är så förbannat sjukt att ett barns liv ska va så lite värt i sin egen familjs ögon. Bara fullkomligt sjuka och galna idioter begår såna brott. De borde skämmas dessa iskalla känslolösa monster.

  1. O då ska de inte stanna kvar här och de har den ståndpunkten. Då går inte vi säkra för om det är våra barn som blir kär i fel person då kan man inte skydda dom längre.

 4. I deras värld blir hela familjen utskämd för att en kvinna har sexuella lustar utanför ett påtvingar giftemål.Männen är de som känner sig kränkta. De berövas den makt de anser att de ska ha över kvinnornas liv.Straffet är döden.Stenåldern talar än idag…

 5. Det är inte för att man anser att det är heder i mordet som det kallas så, hedersmord kallas man det eftersom mordet sker i hederns namn. Dvs man mördar en person för att denna har förstört familjens heder.Sedan sker det hedersmord även i vårt samhälle som man inte tänker på.Killen som slår ihjäl en annan för att denna sagt något dumt om honom tidigare, killen vill upprätthålla sin heder och gör det genom att döda den andre.Mannen som dödar sin otrogne hustru för att känna att han återfår lite av sin heder genom hennes död.Skillnaden mellan våra hedersmord är att man inte talar om hedern som en faktor, men visst har den en betydande roll. Att känna sig kränkt är ju i samband med att man anser att ens heder inte får den respekt som den förtjänar.

  1. Precis och hur många mördar för nöjes skull. Man anser oftast att person agerat så felaktigt mot en att man har ingen annan utväg. Därför ska aldrig ett mord kallas för något annat än ett mord.

 6. Jag håller med dig.Mord är mord.Även om det inte är menat så, så känns det ändå som att man ger mordet olika grader av dignitet genom att kalla det barn-, kvinno- eller hedersmord.

 7. Jag hade skrivit ett inlägg ang detta och över mitt hat mot dessa människor som tror sej kunna bete sej hur som helst i ett land som gett dem en ny chans, och fick en kommentar att detta inte är ett namn att nämna (hedersmord) det finns ingen heder utan detta är ett terrormord! FYFAN SÄGER JA BARA!

 8. Hedersmord är en slarvig definition av mord som är hedersrelaterade i religionens och idiotins namn.Min bestämda uppfattning är att dom flesta kvinnomorden är hedersrelaterade, menar där förövaren är svensk eller whatever.Det handlar om männens heder always.

  1. Men vi ska inte ens ge dom det genom att kalla det hedersrelaterat. Som rasbrott mm. Mord som mord och är det på ett barn då ska hela släkten ut med tanke på att de gör detta gemensamt. Om inte familjen kan skydda sina barn så får samhället göra det och enda sättet är att skicka ut släktingarna

 9. Jag hoppas för allt i världen att de som gör sig skyldiga till olika typer av misshandel och mord mm blir utvisade på livstid. Detsamma borde faktiskt gälla oss svenskar. Eller så låses våldsverkare in och man slänger bort nyckeln.

  1. Tyvärr så blir de inte alltid utvisade. De låses in på 3 år och sedan kan röra sig i samhället med huvudet högt.

 10. Bra sagt! Samhället borde reagera mycket starkare än vad de gör! Tror som VB det handlar allt som oftast om mäns heder…Bedrövligt att vi inte kan göra större förändringar och skydda kvinnor och barn!

  1. Då är det kanske dags för män att känna heder på något annat sätt än genom sin makt över kvinnorna i deras närhet. Jag menar hur dåligt självförtroende kan de ha egentligen. Vidrigast är också att det är alltid en släkting som kommer och säger att nu får det vara så här och de tar med sig småkillar som får delta i detta. Hjärntvätten kan då börja, hur ska de kunna respektera ett liv om det är så här.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s