Varför mår så många så dåligt?


Jag förstår inte det. Vi är bortskämda det måste vara det. Vi ställer orimliga krav på oss själva och sedan intalar vi oss att livet ska vara på ett visst sätt för att räknas.

Man läser dagligen på bloggen om deppiga människor, det är ångest, panik, självmordsbenägenhet mm. Listan kan göras hur lång som helst. Ibland har vissa haft en tuff bakgrund och det är klart har man haft det jobbigt så är det inte lätt att ta sig därifrån men vissa har haft alla förutsättningar men ändå så mår de dåligt. Jag förstår inte.

Jag måste undra vad det beror på egentligen. Ibland känns det som att vissa hellre mår dåligt än att faktiskt ta sig ur det. De identifierar sig med det negativa för det är enklare att vara den som det är synd om. Man väljer en väg som man vet är dålig men man vill att alla ska tycka synd om en. Kan det vara så?

Personligen så har jag märkt att det är klart lättare att vara glad än att gå omkring och må dåligt. Enklare att le och ta emot livet.

Innan någon hoppar på mig med att jag inte vet vad jag talar om så ska jag bara lyfta några saker till ytan:

Jag kommer från är mörk bakgrund med krig, kvinnomisshandel, övergrepp, lögner, svikna löften, barnmisshandel, relationer med misshandlande pojkvänner liksom otrogna sådanna. Listan är lång och om jag skulle gräva och fokusera på allt skit jag genomlevt och sett så hade jag begått självmord för länge sen.

Men det som har hänt har hänt, hur mycket jag än gräver så tas inte detta  faktum bort. Vill jag se mig som ett offer så är det inte så svårt. Men man ska inte identifiera sig med skit som är orsakad av andra. När man är liten kan man inte påverka sin värld men som vuxen har man möjligheten. Det är varje persons ansvar att se till att man tar för sig här i livet och att livet man lever blir fylld med så mycket lycka som möjligt. Som vuxen kan man inte skylle på de som felade mot en som ung, nu vet man att de gjorde felaktiga saker som orsakade en smärta då, men inte längre. Jag vägrar vara den personen. Det finns så mycket på denna planet som jag inte upplevt ännu och tro mig jag tänker uppleva allt.

Till alla er som går och är deppiga, nedstämda och allt mellan himmel och jord. Stanna upp en stund. Titta runt er, ni bor i ett av världens bästa länder där ni har världen vid era fötter. Sluta gå baklänges och ta ert första steg framåt mot ett liv där ni bestämmer vad som gäller. Det är här och nu ni kan påverka. Tänk på att ni kan sova i er varma säng, äta mat varje dag, känna livets glada dagar och att ni har alla verktyg för att göra något av era liv. Om ni mår dåligt nu för något som hände för många många år sen så gör ni er själva en otjänst för man kan inte ändra det förflutna däremot så kan man påverka sin framtid.

Frågan är nu, ska ni fortsätta vandra i mörkret eller kliva ut i solen? Valet är DITT.

6 thoughts on “Varför mår så många så dåligt?

  1. Håller faktiskt med dig. Men så finns det också de som faktiskt har depression och det är ju faktiskt en psykisk sjukdom och dessa människor tycker jag verkligen bara synd om. Men jag tycker det finns alldeles för många som faktiskt inte har depression som ändå väljer att gå och vara deppiga över saker hela tiden och tycka att allt suger. Det tycker jag är synd, jag skulle aldrig orka gå och vara ledse noch gräva runti det förflutna hela tiden. Visst att man ska bearbeta sina känslor och låta sig vara ledsen när saker händer, men det finns en gräns

    1. Ja att vara psykiskt sjuk är något man inte kan påverka. Men ibland finns det folk i min omgivning som jag skulle vilja ruska om ordentligt en eller två gånger och säga vakna vad fan gnäller du över egentligen.

  2. Jag har en personlighetsstörning som gör att jag mår otroligt dåligt i vågor, det gör ibland så ont att vistas i min kropp. Men det är svårt att förklara för omgivningen och inte alltid så att man vill göra det heller. Sjävklart vill jag må bättre och går just nu i behandling, vägen är lång men den ljusnar allt eftersom. Jag har just haft ett “anfall” som jag brukar beskriva det som. Jag är otroligt arg, ilsken, ledsen osv i dagar. Jag vill vända upp och ner på hela mitt liv. Just dom dagarna tar jag mej bara igenom och fattar inga beslut alls (även om min hjärna gärna vill det). Behandlingen som jag går i får mej att se helt annorlunda på livet. Man kan likna mej vid en dator där hårddisken programmeras om helt och hållet. Det tar tid innan man lär sej!

    1. Nej fy vad jobbigt. Det är omöjligt att sätta sig in i en annan persons hjärna. Det är väl det som gör oss till människor. Fast många känner sig trygga i misär och väljer att stanna där. Det är dessa människor som man tröttnar på. Sådanna som alltid gör allt för att det ska vara så synd om dom.

  3. Absolut rätt inställning, också jag har ett trassligt förflutet, men varför tänka på det nu när man har en underbar familj!!!!!! Trevlig helg önskar jag dig

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s