Vad är ett människoliv värt idag


Denna fråga får tydligen olika svar beroende på vem man frågar. Jag har sådan ångest över hur världen har utvecklats. Det känns som om jordklotet är indelat i 4 delar idag,

Del 1 är rikt och lever i överflöd, det värsta som kan hända i denna del av världen är att man inte har den senaste telefonen, om börsen går upp eller ner, har man missat den senaste festen, vad händer i skvallerpressen, hämtar och lämnar barnen o dagen kan förstöras av en nagel som är bruten.. .BU  fucking HU Drömmarna är denna värld är att köpa större bostad, senaste bilen, den där fantastiska resan o mer därtill. Mer än så, man vill inte så gärna ha fattigdomen för nära inpå det förstör ens image.

Del 2 är fattigt, de har alltid varit fattiga, vissa är födda kastlösa och vet inget annat. Man lever med naturen, rinnande vatten är årets höjdpunkt, man har samma trasor år ut och år in, man har ett par skor tills de har gått sönder tusen gånger om men man gläds åt det lilla. Drömmen är att kanske kunna utbilda ett av sina barn, att kanske kunna gifta bort ett barn, eller bara att få ett mål mat om dagen. Men man ler och finner glädje i det lilla. Man lever.

Del 3 man levde ett enkelt liv men har fått lämna allt och nu lever i limbo. Man är på flykt. Man lever ständigt under hot, man har inget hem kvar, ingen trygghet och ibland ingen familj. Man har förlorat sitt land, sin identitet och egen värde. Man springer mot intet men man springer för man hoppas att man ska finna livet på andra sidan. Ett liv som är bättre än det man tvingats ifrån. Man har blivit en flykting.

Del 4 är den del som nu växer, det är den delen där man har en ideologi som man har bestämt att den ska gälla, de som inte följer den jagas som vilddjur, man slaktar utan förbehåll, man MÖRDAR utan samvete. Men rättfärdigar sina vidriga handlingar med vision om att man är mitt i byggandet av något bättre. Historien har inte lärt oss något. Detta har hänt förr, det händer nu och det kommer att hända igen. Vi lär oss aldrig. Människan är sin värsta fiende och alla har en liten del onska i sig. Pressar man någon tillräckligt så kan vilken grupp av människor som helst bli en mobb. Terrorister är det nya ordet och ungdomar flockar utan att förstår innebörden. Värst är när det är ungdomar som lever i del 1 under förhållanden som del 3. Då blir det farligt.

Alla kan hamna i del 3 om del 4 kommer för nära. ALLA. Det värsta är att del 3 kan bli del 4 om de lever under ständig hot tillräckligt länge. “sometime the hunted becomes the hunter”

När man läser om vad som händer runt i världen idag och sen går man hem och inte kan känna medkänsla av det, då ska man stanna upp. Vi lever i en falsk trygghet, man tror att det är den där utlänningen som hotar mig men det stämmer inte alla gånger. Det är den där galningen som hotar dig och var galningen kommer ifrån är inte relevant han blir inte mindre galen för det. Problemet idag är att vi bryr oss mindre om vi inte kan identifiera oss med offren. Man bläddrar vidare i sin tidning som om deras liv inte var meningsfullt.

Idag lider jag med alla dom som satt instängda i en bil och sakta dog, alla som har kämpat sig fram till en kust, hoppat på en båt för att sedan slukas av vågorna, alla de som har fått fly från sina hem, sett sina familjer våldtas och mördas. Alla som har upplevt terror, hot, ja all slags otrygghet. Deras liv betyder något, mitt live betyder något och det gör även ditt.

Vi är alla invånare på denna planet, vi har alla ett ansvar. Om jag ser till att du är trygg så ser du till att jag är trygg. Genom att stänga våra dörrar och inte lära oss av varandra så kommer hat att frodas, och den som är desperat kan lika gärna bli ett dödligt hot. Genom att erbjuda trygghet så skapar vi en trygg värld. I en trygg värld får inte galningen gehör, i en trygg värld kan inte fanatikern få följare, är man en del av ett gemenskap så blir man lojal och då stannar man hos dem som håller en om ryggen.

Med detta sagt så ska jag rensa mitt schema och se hur jag kan integrera mitt liv med att göra min del för att hjälpa till. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Kan vara så enkelt som att hjälpa till med lexor en dag i veckan, vara kontakt person till en familj i nöd. Spelar egentligen ingen roll bara man gör något. Det finns så många just nu som är nära oss som inte mår så bra, allt i från barn till våra äldsta. Vi måste bry oss, vi måste vilja hjälpa till.

Varje liv har ett värde, oavsett vartifrån det kommer och hur det kom it. Var rädd om er och varandra därute.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s