Läxor i skolan ja eller nej


IMG_8451[1]Min dotter har bytt skola. På hennes gamla skola så hade de som arbetssätt att barnen fick inga läxor, de skulle hinna med det de ska göra under skoltid. Många skolor gör så, varför skicka med läxor hem liksom.

På hennes nya skolor har de 2 läxor i veckan, hon är 7år nu så en matte läxa och en Svenska läxa i veckan , dom har också gympa en dag i veckan, dans en dag och friskis en dag. Jag kan lägga till att hon går i en liten skola som påminner om hur skolor var förr i tiden.

Jag minns min skoltid, jag minns läxor som något roligt (tro det eller ej) och jag minns inte alls att det var jobbigt. Men jag är orolig för utvecklingen med att barn inte redan i tidig ålder lär sig att ta ansvar för sin skolgång. Genom att få göra hemläxor så får man ta ansvar för skolan även när man är hemma, man tar ansvar för sin inlärning. Man lär sig att sitta själv och lära in saker, att få en uppgift och genomföra den utan någon som sitter bredvid och uppmanar eller kollar en hela tiden. Man får en stund att lära sig inhämta kunskap även i andra miljör, man tränar för framtiden. När man börjar gymnasiet så blir detta en utmaning för någon som inte har lärt sig detta tidigt och ännu värre på universitet där man är helt beroende av sin egen diciplin.

Så nej jag tycker att det är en dålig idé att plocka bort hemläxan från skolgången. Det ökar risken för att hemläxan blir något negativt för barnen och inte en självklarthet under studietiden vilkett det är ju äldre man blir.

Hemma hos oss har det nu blivit en rutin. Läxan görs samma dag som vi får den, vi sitter tillsammans och löser uppgifterna. Min lilla skrutt blir så stolt när hon lämnar in sin läxa, hon växer med uppgiften och sakta men säkert börjar hon lägga grund för de verktyg hon kommer att behöva längra fram i sin skolgång. Hon känner att jag är med henne då jag sitter och stöttar och verkligen engagerar mig i hennes läxor plus att det har blivit vår lilla stund att umgås.

Ser bara plus sidor med detta. Man alla mynt har två sidor… Hittar inte den andra sidan ännu dock men det finns säkert en.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s