Är du adopterad???


Dagens fråga.. Måste erkänna att jag blir illa berörd av den frågan. Jag tillhör den invandrar skaran som pratar perfekt svenska. Fick en fyra i betyg i språket trots allt. Om du pratar med mig i telefon så skulle du vara hundra procent säker på att jag var svensk rakt igenom, att jag kallas för Maya gör inte saken lättare antar jag.

Men adoption tycker jag är privat. Människor som adopterar gör något otroligt fint. Att ta sig an ett barn som har haft oturen att födas på fel sida av ett samhälle är väldigt stort. Samtidigt så vet att jag dessa barn växer upp och kommer oftast till insikt att de ser inte ut som sina föräldrar och att deras första tid på jorden var på en helt annan plats än där de befinner sig just nu. Många har fötts i fattiga familjer som har lämnat bort dom, missbruk och annan missär. Inte något man direkt skyltar med och går omkring med stora plakat och vill tala om. Tyvärr så har vissa människor noll koll, de pratar med en i 5 minuter sen anser de att de har rätten att fråga om du är adopterad eller ej. Det är som att säga ” du verkar som någon som har fötts av en mor som inte kunde ta hand om dig”, eller ännu värre saker.

Jag har vänner som är adopterade som mår skit, trots att de har adopterats av bra familjer som har gett dem kärlek under hela deras barndom men det är något som saknas. Jag tycker egentligen att de ska göra lite som de gör i USA, Asiatiska familjer får adoptera asiatiska barn, afro amerikanska likaså. På det sättet tror jag att barnet kan växa upp utan att känna sig så olik sina föräldrar, det är inte lika uppenbart och jag tror också att den där känslan av att man saknar en bit av sig själv minskar då man liknar sin familj. Nu har jag haft turen att ha mina föräldrar, jag har däremot haft oturen att födas i ett land under krig. Är det inte det ena så är det det andra.

Så till alla er därute, nästa gång ni pratar med någon av utländsk påbro, det är bättre att fråga var personen kommer ifrån. Ställ ALDRIG frågan “är du adopterad? Det är personligt och väldigt privat. Inget som man berättar för någon man precis har träffat och det är  inte något som du har rätt att fråga heller för det angår inte dig helt enkelt.

5 thoughts on “Är du adopterad???

  1. Det är så olika hur folk reagerar på lika kommentarer. Jag är adopterad och har fått just den frågan så många gånger. Men jag har adrig tagit illa vid mig. Kanske för att jag känner att jag tar ansvar för mitt liv häroch nu. Att jag inte kan ståoch svara för vad mina föräldrartog för beslut…Vet inte! Däremot tar jag illa vid mig när äckliga feta gubbar tittar på mig och undrar med sliskig röst om jag kommer från Thailand…Må så bra!

  2. hmm.. jag förstår vad du säger, men det där är ju väääldigt individuellt. Mina två bästa vänner är adopterade, och ingen av de tar illa vid sig av det. “du verkar som någon som har fötts av en mor som inte kunde ta hand om dig” – det är väl verkligen inte det man menar om man frågar om någon är adopterad??! nu har jag aldrig ställt den frågan, men jag tror inte att folk frågar för att vara respektlösa eller elaka.. Men visst dte tåls att tänka på, alla adopterade mår inte så bra som mina vänner. Och jag håller med tidigare inlägg, JÄTTEFIN bild.

  3. Först och främst. Tackar tackar för bilden, en av mina bättre dagar hos fotografen.Klart att jag vet att många inte tar illa vid sig och tack och lov för det. Men det finns dock de som faktiskt gör det, de som inte har haft tryggheten och som varje dag försöker finna sin plats på jorden. Det jag vill ha sagt är att om jag vore adopterad så är det något som jag vill berätta för de som jag tycker att jag vill dela den informationen med inte vem som helst.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s